top of page
Szerző képeSthapatya Veda

Mire képes egy jó meditáció?

Frissítve: jún. 22.

"Nem minden meditáció való mindenkinek" - állítják.

Szétszedték a meditáció fogalmát szálakra (spirituális meditáció, koncentráló, fókuszáló meditáció, szeretet meditáció, mozgásos meditáció, mantrás meditáció, progresszív meditáció, vizualizáló meditáció, transzcendentális meditáció, éberségi meditáció, stb.), amiket külön-külön juttatnak emberekhez, hogy azokat alkalmazzák.

A jóból is megárt a sok,

ami itt a kínálat miatt jön létre. Csak természetes, hogy valakinek az egyik jó, míg a másiknak a másik és nem lehet egyik sem jó mindenkinek, hisz csak részei a forrásnak, azaz szűkült ágak a forrásból eredő fő ágból. Igaz pihenésnél többet ígér némelyik praktika és elvileg az a feladata, hogy a forrásba visszavezesse az alkalmazót (meditálót), hogy onnan tankolhasson, azt megtapasztalhassa, de vagy működik, vagy nem. Rosszabb esetben ártani is tud, ami nem ritka jelenség, akármelyik ágazatát nézzük a felsorolt, vagy nem felsorolt meditációs variációknak.

A meditáció nem játék. Az oktatása meg főleg nem.

Sokan egy kurzus után már meditációs tanárok lesznek, mikor 1 évvel előtte még azt sem tudták, hogyan írják a szót. Ez pont ellentétes viselkedés a meditáció elveivel szemben, ami:

Felelősség

Sok tanár azt hiszi, hogy amit ő tanítani kíván, az a legjobb mindenkinek és meggyőződéssel hírdeti, ami mégjobban elszeparálja az egyik meditációs praktikát a másiktól és a választás sok esetben mellékhatásokkal jár, illetve megnehezíti a személynek való legmegfelelőbb meditáció meglelésében. Mintha vizet keresnénk és üdítőt találunk, ami finom lehet, de nem úgy oltja a szomjat és nem is olyan tisztán táplál, öblít...

Természetesen mindenkinek megvan a saját szintje, ahonnan fejlődni kíván a saját ízlésével és jó esetben el is jut egy darabig, úgyhogy könyveljük el jó dolognak a választékot. Viszont ha veszteséggel jár, mert vannak, akiknek árt, akkor már nem lehet olyan igaz és végeredményben sem lehet hatékony, vagyis hosszútávon nem igazán előnyös. Valami hiányzik mindegyikből, ami a másikban megvan...

A meditáció lényege az egység, ami hiánytalan, tehát az lenne a dolga, hogy az egységet tanítsa, szoktassa. Az egységből fakad minden, ahogy az EGÉSZség is, ami akkor valós, ha nincs hiány és egyensúly van. Ezt az állapotot erősíti a meditáció, ami ha nem teljes, nem juttathat el a teljességhez és nem tölthet fel onnan, abból a végtelen energiából természetes módon, mindenféle ártalom nélkül.

Mint például az Aatmaalaya meditáció, ami a forrásra támaszkodik és abból az emberre irányul közvetlenül.


Egy igazi meditáció elvekben és a gyakorlatban is a következő jótékony hatásokat kell, hogy produkálja, illetve kell, hogy támogassa:


- Öngyógyító képességünket beindítja - aktiválja az őssejteket, harmonizálja a DNS-t, erősíti az immunrendszert, fiatalítja a sejteket, rugalmassá teszi az ereket, oxigénnel dúsítja a vért és az agyat, kiegyensúlyozza a szív működését, ellenállóbbá teszi a bőrt, lassítja az öregedést, sőt fiatalít - mind a három (vata, pita, kapha) dósát kiegyensúlyozza.


- Növeli a telomeráz enzim aktivitását, ami fontos a test egészségének szempontjából és nagyon pozitívan befolyásolja a várható élettartamot és életminőséget. 


- Megerősíti a motoros és érző ideget, a bolygóideget - paraszimpatikus idegrendszer, nervus vagus, 10. agyideg -, amely a rendszerünk megnyugtatásáért felelős, ami energiát és nyugalmat ad. 


- A gyulladást elősegítő géneket szabályozza. 


- Csökkenti a vérnyomást. 


- Segíti az önvaló kibontakozását. 


- Segít a radikális elfogadás gyakorlásában és a megoldásorientált gondolkodásban. 


- Megnyugtatja és felfrissíti az elmét. 


- Oldja a stresszeket minden szintről, anélkül, hogy az egyén túlterhelődne. 


- Erősíti az intuíciót és a (rejtett) képességeket. 


- Egyensúlyt és békét teremt a meditálóban, ezáltal környezetében is. 


- Tanítja az elengedést, a megbocsájtást, a jelen megtapasztalását. 


- Megszünteti a mentális gátakat, szabadabbá teszi az elmét. 


- Megváltoztatja az ingerek feldolgozását az idegrendszerben. 


- Nem reagálunk azonnal stresszes helyzetre, vagy negatív érzelmekre pl. meneküléssel, vagy figyelemeltereléssel, vagy blokkolással, vagy agresszióval, félelemmel. 


- A félelmet átalakítja ősi bizalommá. 


- Javitja az alvás minőségét. 


- Javitja a teljesítőképességet - fizikai és mentális. 


- Derűlátóbbá tesz. 


- Javítja az intelligenciát. 


- Javítja a koncentrációt. 


- Javítja a toleranciát. 


- Pozitív hatása van mentális betegségekre is, mint a depresszióra, skizofréniára, vagy a borderline szindrómára is. 


- Csökkenti a veszteségeket minden terén az életnek. 


- Csökkenti, vagy akár meg is szünteti a naprendszer bolygóinak negatív hatásait, illetve az űrbéli sugárzások ellen is védelmet nyújthat. 


- Tisztítja a karmát és ügyel arra, hogy ne kerüljünk ördögi körökbe. 


- Éberebbé tesz. 


- Enyhíti a fájdalmakat - lelki, vagy testi. 


- Javítja a szociális kapcsolatokat. 


- Oldja a blokádokat. 


- Magas, vagy teljes védelem elementálok és átkok ellen. 


- A legjobb fegyver a mindennapi stressz ellen...


Ha ezek jelenségek bármelyikének ellentétje merül felszínre valakinél pár hónap meditáció után - vagy ha addig fennáll -, akkor az a meditáció nagy eséllyel nem megfelelő számára, ott valami nem stimmel...

Comments


bottom of page